Rakytník - Zázračná rostlina, oranžový poklad…
219 Kč 249 Kč
Již dávno není pravda, že rakytník je jen ten trnitý keř s kyselými plody, který se hodí asi jenom pro ptáky v zimě a k osazení zdevastované půdy. Rakytník je nová a významná kulturní plodina, která vyvolává stále větší zájem. Zcela jistě ani jedna v přírodě volně rostoucí rostlina si nezískala tak rychle a tak velkou pozornost jako rakytník. Za necelých sedmdesát let se rakytník stal rostlinou světového významu. Oceňován je vysoký obsah vitaminů v plodech a oleje s léčivými vlastnostmi. Vědci objevují možnosti stále širšího využití a dále zkoumají bohatou paletu biologicky účinných látek. Nabízí se využití jeho plodů i listů pro potravinářství a léčivých látek a jejich účinků zvláště pro zdravotnictví. Významné je také uplatnění rakytníku ve veterinární medicíně. Využívá se zbytků při zpracování plodů jako přísad do krmiva v živočišné výrobě, což zvyšuje přírůstky, zkvalitňuje masné produkty a posiluje imunitu zvířat. Dřevo rakytníku má vysokou výhřevnost. Svými kořeny regeneruje zdevastovanou půdu a obohacuje ji o vzdušný dusík, který poutá pomocí symbiotických bakterií. Krásou keře a barevnými plody zkrášluje okrasné výsadby. Rakytník, to je světový trend pro zdraví. I v ČR jsou již založeny první plantáže a máme zkušenosti s pěstováním rakytníku. Tato kniha nechť je inspirací pro další pěstitele, pro velké i malé výsadby rakytníku. Kniha seznamuje s léčivými vlastnostmi a dalšími pozitivy této rostliny, radí, jak pěstovat a také jak plody a další části rakytníku prakticky využívat - najdete zde recepty na šťávy, džemy, saláty, čaje, ale také masti, dokonce víno apod.
Autor: | Bajer Jiří |
Nakladatel: | Mladá fronta |
ISBN: | 978-80-204-3385-5 |
Jazyk : | Čeština |
Vazba: | Vázaný |
Počet stran: | 176 |
Zařazení: | fytoterapie • příručky • jídla • kuchařské recepty • pěstování zahradních rostlin • odrůdy rostlin • rakytník řešetlákový |
-
Rakytník řešetlákový
Pavel Valíček; Emil V. Havelka
-
Technologie přípravy pokrmů 1
Hana Sedláčková; Pavel Otoupal
-
Technologie přípravy pokrmů 3
Hana Sedláčková
-
Technologie přípravy pokrmů 4
Hana Sedláčková
-
Technologie přípravy pokrmů 2
Hana Sedláčková
-
Vaříme v remosce
Karina Havlů
-
Kuchařka podle pěti elementu
Temelie Barbara
-
Krása z přírody
Gogginová, Juliette; Rightonová, Abi
-
Léčivé obklady a zábaly z bylinek, tv...
Bächle-Heldeová, Bernadette; Bühringová, Ursel
-
Léčba diabetu inzulinovou pumpou u dě...
-
Ženská močová inkontinence – nepříjem...
Roman Chmel
-
Náhlé příhody v dětské onkologii
Bajčiová Viera a kolektiv
-
Rakovina štítné žlázy
Vlček Petr
-
Karcinom ledviny
-
Inkretinová léčba diabetu
-
Asthma bronchiale a chronická obstruk...
Neumannová Kateřina, Kolek Vítězslav,