Boží hody - Jak jedli Židé v Čechách a na Moravě
24
%
189 Kč 250 Kč
Sleva až 70% u třetiny knih
Předně ujasnění: ač jedná o jídle, není to kuchařka, nýbrž knížka ke čtení; pojednání o vztahu Židů v Čechách a na Moravě (a nejen tam) k jídlu a o významu jídla v jejich životě. Sama jsem chtěla vědět, jak to bylo v dřívějších generacích, nejen co Židé jedli, ale také jak se víra a jídlo prolínaly, jaký byl postoj rabínů k tomu či onomu pokrmu převzatému od křesťanského okolí a které požehnání k němu patřilo, jak se různé pokrmy vyvinuly, jaký je původ jejich jmen a co z toho všeho zbylo dodneška. Zdálo se mi důležité zaznamenat i kulinární stránku historie Židů v zemích Koruny české, protože zrcadlí jejich každodenní život, jejich radosti a strasti. Jídlo hrálo a hraje v životě Židů velkou úlohu, protože je nerozlučně spjato s náboženskými příkazy. Snad v žádném náboženství není víra tak úzce spojena s jídlem jako v židovském. Křesťané se mají v pátek, na Popeleční středu a čtyři dny před hlavními velikonočními svátky zdržet masa, muslimům je zakázáno jíst vepřové a pít alkoholické nápoje, ale u Židů se něk
Nakladatel: | Centrum Franze Kafky |
ISBN: | 978-80-86911-16-8 |
Vazba: | Vázaný |
Počet stran: | 180 |
Zařazení: | monografie • Židé • dějiny Židů • židovská kultura • židovská jídla • dějiny gastronomie |
Mohlo by se vám také líbit..
-
Tobiáš Lolness (souborné vydání)
Timothée de Fombelle
-
Kdo zabil Snížka?
Petra Soukupová
-
Příšerné příběhy strýce Montaguea
Chris Priestley
-
Pan Brambora a jeho kamarádi
Hrubešová, Markéta
-
Vango
Timothée de Fombelle
-
Jak správně mluvit dracky (Škyťák Šel...
Cowell Cressida
-
Jak zamotat dračí příběh (Škyťák Šelm...
Cowell Cressida
-
Klofáci
Miloš Kratochvíl
-
Zámečtí orli
Stanislav Štefáček
-
Bouráci
Miloš Kratochvíl
-
Mamut Severní
Dennis Schatz
-
Stezka odvahy
Zapletal Miloš
-
Creative Expressive Inspirational Art...
Jurečková Veronika
-
Básně - Kde je ten šašek, co nebyl ni...
Hadwiger Victor
-
Ottla
Petr Balajka
-
Můj šálek Kafky / My Cup of Kafka / M...
Jiří Slíva