Boží hody - Jak jedli Židé v Čechách a na Moravě
24
%
189 Kč 250 Kč
Sleva až 70% u třetiny knih
Předně ujasnění: ač jedná o jídle, není to kuchařka, nýbrž knížka ke čtení; pojednání o vztahu Židů v Čechách a na Moravě (a nejen tam) k jídlu a o významu jídla v jejich životě. Sama jsem chtěla vědět, jak to bylo v dřívějších generacích, nejen co Židé jedli, ale také jak se víra a jídlo prolínaly, jaký byl postoj rabínů k tomu či onomu pokrmu převzatému od křesťanského okolí a které požehnání k němu patřilo, jak se různé pokrmy vyvinuly, jaký je původ jejich jmen a co z toho všeho zbylo dodneška. Zdálo se mi důležité zaznamenat i kulinární stránku historie Židů v zemích Koruny české, protože zrcadlí jejich každodenní život, jejich radosti a strasti. Jídlo hrálo a hraje v životě Židů velkou úlohu, protože je nerozlučně spjato s náboženskými příkazy. Snad v žádném náboženství není víra tak úzce spojena s jídlem jako v židovském. Křesťané se mají v pátek, na Popeleční středu a čtyři dny před hlavními velikonočními svátky zdržet masa, muslimům je zakázáno jíst vepřové a pít alkoholické nápoje, ale u Židů se něk
Nakladatel: | Centrum Franze Kafky |
ISBN: | 978-80-86911-16-8 |
Vazba: | Vázaný |
Počet stran: | 180 |
Zařazení: | monografie • Židé • dějiny Židů • židovská kultura • židovská jídla • dějiny gastronomie |
Mohlo by se vám také líbit..
-
Mnich, který prodal své ferrari
Robin S. Sharma
-
Osho Zen Tarot
Thomas Greiner
-
Muž, který chtěl být šťastný
Laurent Gounelle
-
Léčebný kód
Alexander Loyd
-
Umělcova cesta
Julia Cameron
-
Bůh chodí po světě vždycky inkognito
Laurent Gounelle
-
Cesta
Brandon Bays
-
AllatRa
-
Nemoc jako cesta
Thorwald Dethlefsen; Ruediger Dahlke
-
Karty Kouzelné mapy
Colette Baron-Reid
-
THOVT – projekt lidstvo
Kerstin Simoné
-
Minulost je mrtvá, život začal právě teď
Vladimír Kafka
-
Creative Expressive Inspirational Art...
Jurečková Veronika
-
Básně - Kde je ten šašek, co nebyl ni...
Hadwiger Victor
-
Ottla
Petr Balajka