Lákavá i chutná - úprava stravy u poruch polykání
11
%
172 Kč 193 Kč
Sleva až 70% u třetiny knih
Dobré jídlo je radost. Vzhled a chuť rozhodují velkým dílem, zda bude strava zkonzumována či nikoli a zda bude konzument jak nasycen, tak potěšen. Nesmírně důležité je také, zda je textura jídla taková, aby ji byl schopen sníst a vychutnat i člověk s poruchou polykání.
Mnoho lidí žije s nějakou poruchou polykání dlouhodobě, někteří doma, jiní se dostávají do domovů pro seniory nebo dalších zařízení sociální péče.
Existuje mnoho onemocnění, které proces polykání mohou poškodit, protože se jedná o velmi složitý děj, který vyžaduje perfektní koordinaci pohybů včetně nutného přerušení dýchání během polknutí.
Polykání si příliš neuvědomujeme, dokud není proces narušen. Při poruše polykání se sousto nebo tekutina nedostanou z úst přes hltan do jícnu, ale třeba do dýchacích cest, případně není polknutí možné vůbec. Potíže s polykáním velmi ovlivňují zdravotní stav i kvalitu života.
Velkou pomocí je používání instantního zahušťovadla. Lze je přidat do tekutin i jídel. Lidem s určitou poruchou je tak umožněno pít i jíst obvyklá jídla, která jsou upravena mechanicky do vhodné konzistence, zahuštěna, dochucena a vkusně naservírována.
Kniha obsahuje základní informace o poruchách polykání, tipy a triky pro nákup a jednoduchou přípravu vhodných jídel, sedmidenní podrobný jídelníček mechanicky upravené a zahuštěné stravy včetně nesladkých snídaní (typu chleba se sýrem) a vlastní receptovou část pro další inspiraci. Z jídelníčku lze získat kombinace až na 265 dní. S použitím receptové části jsou kombinace prakticky neomezené. Kniha je doplněna obrazovou přílohou a přináší jednoduché návody na pěkná a dobrá jídla, která lze snadno vytvořit v domácích podmínkách i v institucích.
Autor: | Zuzana Grofová |
Nakladatel: | Forsapi |
ISBN: | 978-80-87250-43-3 |
Rok vydání: | 2018 |
Jazyk : | Čeština |
Vazba: | brožovaná |
Počet stran: | 164 |
Mohlo by se vám také líbit..
-
Dieta na podporu hojení ran
Zuzana Kala Grofová
-
Dieta u jaterních onemocnění
Mária Belovičová
-
Otázky kolem celiakie.
Jaroslava Pavlíčková
-
Bezlepková dieta nejen pro pacienty s...
Olga Mengerová
-
Dna - nemoc králů
Věra Stejskalová
-
Crohnova choroba, ulcerózní kolitida
Jaroslava Pavlíčková
-
Dieta při antikoagulační léčbě
Lucie Růžičková
-
Vybrané kapitoly z klinické výživy I.
Pavel Kohout
-
Obiloviny v lidské výživě
Eva Doležalová
-
Základy klinické výživy
Eva Kotrlíková
-
Obezita
Iva Málková
-
Onemocnění jícnu, vředová choroba žal...
Jaroslava Pavlíčková
-
Strava těhotných a kojících
Hana Barešová
-
Dieta u chronických onemocnění ledvin
Milan Hrubý
-
Průvodce pacienta onkologickou léčbou
Eva Chocenská
-
Průvodce očkováním. Máme se bát chřipky?
Jaroslav Koten