Česká strava lidová
9
%
363 Kč 399 Kč
Sleva až 70% u třetiny knih
Monumentální dílo známé české odbornice na výživu nazvané Česká strava lidová, pietně vydané s minimálními jazykovými úpravami, je sice poznamenáno dobou svého vzniku – kniha byla vysázena v květnu roku 1945, a jak autorka vysvětluje v závěru, z první, již vytištěné části už nebylo možné odstranit drobné úlitby německé cenzuře – její vlastenecký a sociální duch i její nadčasovost a přínosnost jsou nicméně zcela nepopiratelné.
Autorka Marie Úlehlová Tischová v pěti kapitolách (V lese a u vody, Na poli a ve mlýně, Na statku a za humny, V pátek a ve svátek a Všedního dne) přináší bohaté informace vytěžené ze svého dlouholetého zkoumání stravovacích zvyklostí a jídelníčku prostého českého lidu a dokládá, že strava založená na těchto prastarých slovanských tradicích v sobě instinktivně spojuje a vyvažuje ty nejzdravější složky.
Text je obohacen souvisejícími lidovými popěvky i citacemi z historických pramenů, které znovu objevují pokrmy a způsoby jejich přípravy v dnešní době částečně či úplně zapomenuté. Čtenář se poučí, jak lid v dřívějších dobách obohacoval svou stravu divoce rostoucími plodinami, jakým způsobem se zpracovávaly obilniny a mléko, jak ovlivnil skladbu stravy příchod brambor na evropský kontinent, zmiňuje se o tradičních pokrmech v rámci církevního roku i souvisejících s různými svátky a co bylo a dosud je základem prosté české stravy.
Přestože kniha neobsahuje žádné recepty, poskytne bohatou inspiraci všem milovníkům dobrého jídla, kteří dávají přednost pokrmům sice nepříliš složitým, ale zato promyšleně sestaveným a vyzkoušeným celými generacemi. Řečeno slovy autorky: „Původní strava českého venkovského lidu ... očištěna od vší přítěže nedostatků, může totiž představovat spolehlivý základ, na kterém lze dále budovat vědecky odůvodněnou životosprávu širokých vrstev.“
Autor: | Marie Úlehlová-Tilschová |
Nakladatel: | Nakladatelství TRITON,s.r.o. |
ISBN: | 978-80-7387-421-6 |
Rok vydání: | 2011 |
Jazyk : | Čeština |
Druh: | Kniha |
Vazba: | Pevná bez přebalu lesklá |
Počet stran: | 448 |
Zařazení: | monografie • česká jídla • kuchařství • 16.-19. stol. • dějiny gastronomie |
Mohlo by se vám také líbit..
-
Matematika 3/1 – dle prof. Hejného no...
Milan Hejný
-
Matematika 3/2 – dle prof. Hejného no...
Milan Hejný
-
Matematika 3 – dle prof. Hejného nová...
Milan Hejný
-
Přehled fyziky pro ZŠ
Jiří Kupka
-
Barevná dieta
Marcia Zimmerman
-
Hypnoporod
Marie F. Mongan
-
Nemoc jako cesta
Thorwald Dethlefsen; Ruediger Dahlke
-
Pouštní kopí
Peter V. Brett
-
Základy anatomie
Dylevský Ivan
-
Šerá hlídka
Sergej Lukjaněnko; Milan Fibiger
-
Shiatsu Cesta ke zdraví a spokojenosti
Darja Havelková; Pavlína Kotrbatá; Jiří Hlaváček
-
Taneční terapie a hlubinná psychologie
Joan Chodorow
-
Tetovaný
Peter V. Brett
-
Heinrich Himmler
Heinrich Himmler
-
Mikuláš, Ježíšek, pan Vrána a my
Miloš Kratochvíl; Markéta Vydrová
-
Doba jedová 5
Jeffrey M. Smith