Glukóza 1 kg
11
%
134 Kč 150 Kč
Expedice za 2 až 3 dny
Sleva až 70% u třetiny knih
Glukóza, hroznový cukr, nazývaný také dextróza je tak zvaný monosacharid a v společenství ostatních cukrů zaujímá zcela výjimečné postavení. Skládá se z té nejjednodušší molekuly, která se již nedá dále štěpit a pouze a jednoduše prochází přes střevní stěnu okamžitě do krve. A to je obrovská výhoda, kdy po vypití roztoku glukózy se hladina krevního cukru díky tomu velmi rychle - v průběhu několika minut - a razantně zvýší. A nejednou se cítíme nabití energii a jsme schopni v posilovně doslova ohýbat železaaquot;, že trénink má úplně jinou kvalitu a intenzitu snad ani není třeba dodávat... A co uděláme po tréninku? Opět použijeme glukózu – to je ta nejvhodnější doba pro její využití. Pokud jsme poctivě trénovali (nebo třeba šlapali několik hodin na kole), tak energetické zásoby jsou vyčerpány a my nutně - a to nejlépe ještě v posilovně - potřebujeme obnovit svalový glykogen, ten totiž není nic jiného než propojený velký počet molekul glukózy. Množství použité glukózy by mělo být přímo úměrné délce a intenzitě tréninku, tedy stavu vyčerpanosti a může se pohybovat až kolem 1 gramu na 1 kg tělesné váhy. Doporučuji zároveň použít i syrovátkový proteinový koncentrát (například Whey protein 80) v dávce 30 až 40 gramů, protože kombinace proteinů a glukózy převyšuje efekt samostatně podaných cukrů... Co se vlastně po tréninku díky příjmu glukózy děje? Jak již jsem popsal, dochází k okamžitému vstřebání a prudkému zvýšení krevního cukru (hyperglykémie) – a teď nastane jev, který nazýváme inzulinová anabolizace: téměř okamžitá reakce hormonu inzulinu, který glukózu doslova vytáhne z krevního oběhu do svalové buňky a tím zajistí obnovu svalového glykogenu. A co víc – dojde k superkompenzaci – tedy nejenom k obnovení, ale i k navýšení energetických zdrojů oproti původnímu stavu. Výsledek? Naše trénovanost se takto neustále zvyšuje a my máme více a více energie...\n\nGlukóza je opravdu pro náš organismus nepostradatelná a její minimální denní potřeba je kolem 150 gramů. A jen samotný mozek ji spotřebuje celých 25%, protože je jediným zdrojem jeho výživy (a pak se nedivte, že jste při hypoglykemii tak unavení). Ovšem to zdaleka neznamená, že toto množství máte také zkonzumovat! Organismus si v podstatě veškerý přijatý cukr dokáže přeměnit na glukózu, včetně toho nejobvyklejšího, tedy řepného (ten se ovšem jako disacharid musí poměrně složitě trávit). Výhodou glukózy je i skutečnost, že je o 20% méně sladivá oproti řepnému cukru a tím ji můžeme použít větší množství, aniž by byl nápoj přeslazený. Nejenom vodu, ale i čaj, káva (kombinace s kofeinem je velmi vhodná) nebo mléko můžeme použít jako rozpouštědlo glukózy. Těsně před tréninkem, i v jeho průběhu, když se dostaví krize (v terénu můžete ideálně použít rozpustné tablety Big Shock), ale hlavně po tréninku, je použití glukoźy téměř nezbytné. Pokud chcete dosáhnout optimálního zotavení, tak mějte glukózu vždy po ruceaquot;!
Nakladatel: | NutriStar |
ISBN: | 8592310621515 |
Jazyk : | Čeština |
Mohlo by se vám také líbit..
-
Cukrfree
Janina Černá
-
Mnich, který prodal své ferrari
Robin S. Sharma
-
BARF Krmení psa přirozenou stravou
Kateřina Novosádová
-
Žítkovské bohyně
Kateřina Tučková
-
Udělej si svoji knihu
-
Němčina pro jazykové školy nově 1 UČ ...
Věra Höppnerová
-
Encyklopedie tanků a obrněných vozide...
-
Česky krok za krokem 2
Pavla Bořilová; Lída Holá
-
Emoční inteligence
Daniel Goleman
-
Sirotčinec slečny Peregrinové pro pod...
Ransom Riggs
-
Střet civilizací
Samuel P. Huntington
-
Angličtina pro jazykové školy I.
Stella Nangonová
-
Červená řepa 100 tablet
-
Prostamulin 60 kapslí
-
CARNOSIN FORTE 60 tobolek
-
LIVERSTAR 90 tablet (108 g)