Ruská kuchyně v proměnách doby
11
%
222 Kč 250 Kč
Sleva až 70% u třetiny knih
Kniha Ruská kuchyně v proměnách doby je to
ucelenou, promyšlenou studií o vývoji ruské jídelní tradice.
Mnohostranně pojaté kulturologické zkoumání se opírá o etnografii,
historii, sociologii, některé obory medicínské, ale přináší i
bohatý souhrn a výklad gastronomických pojmů a termínů. Autor
prezentuje celistvou koncepci historie ruské kuchyně, dějiny výživy
a stolování v Rusku, dějiny potravin, jídel a jídelní kultury.
Sleduje také historické kořeny ruské kuchyně, ovlivněné zeměpisnou
polohou, klimatickými podmínkami a skutečností, že naprostá většina
obyvatelstva žila vždy na venkově. Výrazně jsou prezentovány vlivy
duchovní a náboženské. Autor popisuje rozdíly mezi jídlem všedního
dne a svátečním (obřady, rituály, hostiny, carské, bojarské a
šlechtické). Podrobně je zkoumána regionální diferenciace ruské
kuchyně, kontrast nadbytku a nedostatku, hladomory a půsty,
principy konzervace potravin, jako zvlášť významného fenoménu.
Autor: | Petr Pešek |
Nakladatel: | Pavel Mervart |
ISBN: | 978-80-86818-55-9 |
Rok vydání: | 2007 |
Jazyk : | Čeština |
Druh: | 1 x kniha |
Počet stran: | 237 |
Zařazení: | studie • gastronomie • 10.-20. stol. • zvyky a obyčeje • dějiny gastronomie • ruská jídla |
Mohlo by se vám také líbit..
-
Freudova neurofyziologie mysli
Michal Polák
-
Byzantská modř
Jakub Lev Houdek
-
Skála Vratanka
Robert Wudy
-
Zrnka soli
Šárka Bubíková
-
Panenko Skákavá!
Tomáš Kobes
-
Stvoření, nebo příroda?
Lucie Kolaříková
-
Evangelizace a víra
Aleš Opatrný
-
Káva pro H.
Lydie Romanská
-
Vina, láska, náhoda
Kamila Pacovská
-
Návrat / Heimkehr
Bronislava Volková
-
Na charakteru záleží
Jan Hábl
-
Hymny o ráji
Efrém Syrský
-
Utopismus, nebo realismus Komenského ...
Jan Hábl
-
The Christian roots of European ident...
Karel Sládek
-
Oldřich Liska: Architekt východočeské...
Matěj Bekera
-
Učednice každodennosti
Vojtěch Mašek