V restauraci
14
%
254 Kč 297 Kč
Expedujeme 1 až 2 dny
Sleva až 70% u třetiny knih
Kniha představuje spojení kulturní historie, literatury faktu a esejisticky pojatých příběhů s románovými prvky. Autor předestírá pojem restaurace jako sociologický fenomén doby, který ilustruje zajímavými příběhy z gastronomického prostředí, v nichž vystupuje například Émile Zola, Joseph Roth, Edward Hopper nebo Robert Walser. Poučeně a s vtipem líčí také konkrétní příběhy číšníků, slavných kuchařů i samotných restauratérů, věnuje se proslulým podnikům a jejich historii, uvádí desítky proslavených pokrmů a receptů. Jeho pozornosti neuniká ani pozadí vnějšího společenského pozlátka, tj. těžká práce a špatné výdělky obsluhy, jejich různorodé slabosti a zlozvyky, jakož i negativní hygienické poměry. Přechází z jednoho kontinentu na druhý, aby zachytil vývoj a zvyky spojené s gastronomií v mnoha zemích světa. Autorovi však nejde jen o výčet pozoruhodností, nýbrž i o hlubší sociologický pohled na úlohu restaurace jako takové: co symbolizuje, co prezentuje ve společnosti a jak se v ní odráží chování a očekávání hostů během stolování, při rozhodování či konverzaci o tom, kam zajít a které podniky raději vynechat.
Autor: | Christoph Ribbat |
Nakladatel: | Prostor |
ISBN: | 9788072603381 |
Jazyk : | Čeština |
Počet stran: | 240 |
Mohlo by se vám také líbit..
-
Dějiny medicíny
Roy Porter
-
Nesmrtelná túra do Compostely
Jean-Christophe Rufin
-
Evoluce svým vlastním tvůrcem
Miroslav Veverka
-
Případ Pavlína
Martina Formanová
-
Případ Pavlína
Martina Formanová
-
Na konci světa
Jiří Pehe
-
Tři tváře anděla
Jiří Pehe
-
Mimořádná událost
Jiří Pehe
-
Staří mistři
Thomas Bernhard
-
Moje pařížská revoluce
Andrea Sedláčková
-
Ochlazení
Michael Žantovský
-
Plnou parou v politice
Jiří Paroubek
-
Jak jsem v devětačtyřicátém utekl hle...
Josef Bureš
-
Veřejné záchodky ze zlata
Jiří Suk
-
Mých sedm životů
Jana Juráňová
-
Sedm dní do pohřbu
Ján Rozner