Doudlebsko v kuchyni a u stolu
322 Kč 350 Kč
Kniha pojednává o lidové stravě v národopisném regionu Doudlebska, který se rozkládá mezi Českými Budějovicemi, Českým Krumlovem, Kaplicí a Trhovými Sviny. Autor při jejím psaní vycházel z vyprávění pamětníků, odborné literatury, kronik a memoárů. Líčí nejen podobu selského jídelníčku před sto a více lety, ale i jak vypadaly staré kuchyně a topeniště, jaké plodiny se v minulosti pěstovaly, jak lidé přežívali období hladu a válek, jak se vařilo na farách a panských sídlech, o svatbách a o posvíceních nebo jak probíhalo pečení chleba, nakládání zelí či zabijačka prasete. Závěrečná kapitola přináší rovněž skutečné recepty na některá jídla. Čtenáři tak vyvstává před očima poutavý a přitom reálný obraz všedního života jihočeského venkova v 19. a 20. století.
\nAutor: | Jan Šimánek |
Nakladatel: | Halda Jiří |
ISBN: | 978-80-88030-57-7 |
Rok vydání: | 2021 |
Jazyk : | Čeština |
Vazba: | pevná bez přebalu |
Počet stran: | 272 |
-
Dámský gambit
Tevis Walter
-
Babišistán
Jan Pergler
-
Ve jménu Metody
Juli Zeh
-
Metafyzika války
Julius Evola
-
Děj se co děj, nemáte se čeho bát
Dana Němcová
-
Naše kuchařka
-
Extraterrestrial
Loeb, Avi
-
Kůň, který musel zastavit
Richard Brautigan
-
Trampoty s kapitánem
Vlastislav Toman
-
Český fašismus
Milan Nakonečný
-
Iron Man
Iommi Tony
-
Skrývám se, ale nikdo mě nehledá
Radomil Uhlíř
-
Ptáčátko
Van Poelgeest, Darcy
-
Výpravy pro den a noc
Jiří Peňás
-
Moje máma z Terezína
Pavel Baroch
-
Valgir
Milada Střítezská