Ze zámoří do Čech
427 Kč 485 Kč
V renesanci a baroku se do Evropy dostalo množství dosud nevídaných poživatin, jako byla například kukuřice, vanilka, brambory, paprika či rajčata. Mezi nápoji to byly káva, čaj a čokoláda, které začaly konkurovat dosud dominujícímu pivu a vínu. Tyto tři nealkoholické novinky nejprve vzbudily pozornost mezi cestovateli a lékaři, později se ale dostávaly ke stále širším vrstvám konzumentů, až se z nich stala na přelomu 17. a 18. století módní nezbytnost. Kniha Ze zámoří do Čech se v první části zabývá nejstaršími dějinami kofeinových nápojů v Evropě od prvních zmínek objevitelů v dobové literatuře až po polovinu 17. století. Druhá část publikace shrnuje, jak se káva, čaj a čokoláda zabydlely v našich zemích. Čtenář se například dozví, kde se našlo nejstarší kávové zrnko v Čechách, co si o čaji zaznamenal Jan Amos Komenský, či podle jakých receptů se u nás v baroku vařila čokoláda. Nahlédneme také do širších souvislostí včetně dobových představ o trávení, historie kuchařských knih, zakládání kaváren a zmínek o kofeinových nápojích v umění či literatuře.
Autor: | Karel Černý |
Nakladatel: | Academia - nakladatelství |
ISBN: | 978-80-200-3149-5 |
Rok vydání: | 2020 |
Jazyk : | Čeština |
Vazba: | brožovaná bez přebalu |
Počet stran: | 496 |
-
Posázavská dráha 1. - Žďár-Německý Br...
Karel Černý
-
Horská železnice Liberec
Karel Černý
-
Jezídové
Karel Černý
-
Hamry nad Sázavou na starých pohledni...
Karel Černý
-
Muži z první linie
Karel Černý
-
Mor 1480-1730
Karel Černý
-
Hasičské automobily na Vysočině (prvn...
Karel Černý
-
Velká blízkovýchodní nestabilita
Karel Černý
-
Biografický slovník 1. lékařské fakul...
Karel Černý
-
Ve čtrnácti sám v Osvětimi
Tomáš Radil
-
Vlny vzpomínek
Pavel Spunar
-
Dějiny nové moderny 2 Lomy vertikál
Vladimír Papoušek
-
Otto Weininger
Chandak Sengoopta
-
Rozpad židovského života
Marcela Zoufalá; Jiří Holý
-
Opera omnia 15
Jan Amos Komenský
-
Vražda v Amsterdamu
Ian Buruma