Včelařství - svazek III.
21
%
423 Kč 536 Kč
Zboží skladem, ihned k odeslaní
Pokud objednám nyní, kdy zboží dostanu
Sleva až 70% u třetiny knih
Třetí svazek s kapitolami Včelí pastva a její zdroje, Včelí produkty a Medovina a nápoje z medu navazuje na I. svazek s kapitolami Zootechnika včelařství a Nemoci včel prevence a terapie a II. svazek s kapitolami Biologie včely medonosné a Šlechtění včel a chov matek.\n\nProfesionální včelař a botanik Mgr. Bronislav Gruna provádí čtenáře včelařsky významnou vegetací a s citem sobě vlastním vybral, nafotil a uspořádal do jakéhosi miniatlasu několik desítek včelařsky významných rostlin. Poukazuje na fakt, že trendem dnešní doby je úbytek včelí pastvy, zejména na venkově. Městské prostředí často nabízí pro včely více. Znalost včelí pastvy umožňuje včelaři dobře zvládnout jednu z nejzákladnějších věcí, která je nutná k úspěchu a to je výběr stanoviště.\n\nBc. Michal Počuch včelaří ve Skaličce u Tišnova. Je to doslova nadšenec do hmyzu, který se nehodí do žádných sbírek, neboť na estetičnosti příliš nepobral. Jde o mšice, mery a červce nahánějící hrůzu zahrádkářům a sadařům. Michal Počuch je jimi fascinován, a proto ho můžeme v létě potkat, jak s fotoaparátem chodí po lese a hledá utajené zakladatelky dalších generací. Podle nich a dalších faktorů dokáže předpovědět, jaká bude v daném včelařském roce medovicová snůška. Použitý soubor fotografií producentů medovice Michala Počucha je do velké míry unikátní a nebyl dosud v ČR publikován. \n\nAsi žádnému včelaři v tuzemsku nemusíme představovat doc. Ing. Antonína Přidala, Ph.D., z Mendelovy univerzity v Brně. Tento přední český apidolog se ujal zpracování kapitoly o včelích produktech. Ty mají mezi potravinami mimořádné postavení. Je prokázáno, že jejich pravidelné užívání přispívá ke zlepšení lidského zdraví. Kapitola se také zaobírá problematikou reziduí nepůvodních látek ve včelích produktech, zvláště v souvislosti s používáním léčivých přípravků ve včelařství.\n\n\nPoslední kapitola se zabývá výrobou jednoho z nejstarších kvašených nápojů medoviny. Autor Ing. Jaroslav Lstibůrek, MBA, z Pasečnice na Domažlicku čerpal své znalosti v Plzeňských pivovarech, ale také vlastními pokusy. Mimo jiné vysvětluje, že podstata výroby medoviny a medového vína je stejná, u medoviny se však z tradičních důvodů předpokládá více zbytkového cukru.
Autor: | Kolektiv |
Nakladatel: | Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, o.s. |
ISBN: | 978-80-907079-3-1 |
Rok vydání: | 2020 |
Jazyk : | Čeština |
Vazba: | brožovaná/paperback |
Mohlo by se vám také líbit..
-
Jak porozumět psí řeči
Kolektiv
-
Veľká kniha živočíchov
Kolektiv
-
Porto
Kolektiv
-
Velká kniha živočichů CZ
Kolektiv
-
Rok v českém lese
Kolektiv
-
Disney - Vánoční sbírka pohádek
Kolektiv
-
Ať se ti vše daří
Kolektiv
-
Najväčšie záhady a mystériá Slovenska
Kolektiv
-
Vánoční hrátky pro šikuly
Kolektiv
-
Včelařství - svazek II.
Kolektiv
-
Jan Švankmajer
Kolektiv
-
Bing - Čti a hraj si s Bingem
Kolektiv
-
Včelařství - svazek I.
Linda Perina
-
Toulky minulostí světa 9 - 2. vydání
Zdeněk Volný
-
Včelař-Farmář
-
Filip Terč - Průkopník moderní apiter...
Gregore Pivec